Afrika Pazarındaki İhracat Fırsatları
Ülke olarak ihracatta ağırlığımız Avrupa Birliği ülkeleri. Son yıllarda Avrupa’da birçok ülkede yaşanan ekonomik durgunluk sebebiyle birçok ihracatçı yeni pazarlar arayışında. Akla gelen pazarlardan biri de Afrika.
Afrika nüfusu sebebiyle birçok firma için büyük bir pazar. 2016 yılı rakamlarına göre Afrika’nın toplam nüfusu 1.216 milyar. Aynı zamanda birçok ürün bakımından da bakir olması sebebiyle birçok firmanın hedef pazarları arasında.
Bu konuda bir hikaye anlatılır, duymuş olabilirsiniz. Bir ayakkabı firmasının sahibi, yeni pazar araştırması için 2 çalışanını Afrika’ya göndermiş. 2 çalışan da bir süre Afrika ülkelerini gezmişler. Kendi ülkelerine döndükten sonra da raporlarını firma sahibine sunmuşlar. İlk çalışanın raporunda şunlar yazıyormuş: “Afrika’da bizim için pazar yok. Kimse ayakkabı giymiyor.” Diğer çalışanın raporu ise bundan çok farklı imiş.: “Afrika bizim için muazzam bir pazar. Herkese ayakkabı satabiliriz”. Bakir pazarlara girmek zor olabilir fakat büyük fırsatlar olduğu da göz ardı edilemez.
Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ihracat rakamlarına bakalım öncelikle. Türkiye 2013 yılında 13.7 milyar dolar ihracat yapıyor iken 2016 yılında 11.4 milyar dolarlık ihracat yapmış Afrika kıtasına. Toplam Türkiye ihracatına oranladığımızda Afrika’ya ihracatımız %8-9 arasında değişiyor.
Afrika’nın toplam ithalatı ise 550 milyar dolar civarında. Ülke olarak Afrika’nın toplam ithalatından %2 civarında pay alıyoruz.
![]() |
Türkiye’nin Afrika’ya İhracatı (1.000 USD) |
Türkiye’nin Toplam İhracatı (1.000 USD) |
Afrika’nın Toplam İthalatı (1.000 USD) |
2014 | 13.750.963 | 157.610.158 | – |
2015 | 12.444.677 | 143.850.376 | 551.225.904 |
2016 | 11.404.899 | 142.606.247 | 449.203.959 |
Afrika’da Alım Yapan Ülkeler
Afrika kıtasındaki ithalat yapan ülkelere de bakmakta fayda var:

En üstteki satırda Dünya toplam ithalat rakamları var. Altındaki satır ise Afrika’nın ithalat rakamlarını gösteriyor. 2016 yılı için bakarsak Dünya’da 16 trilyon dolar ithalat yapılmış, bunun 449 milyar dolarını Afrika ülkeleri gerçekleştirmiş. En büyük ithalatçı ülke Güney Afrika. Daha sonra Mısır, Cezayir ve Fas geliyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre 2030 yılında Mısır’ın en büyük 19.ekonomi, Nijerya’nın ise en büyük 21.ekonomi olması bekleniyor. Güney Afrika’nın ise 2030 yılında 30.sırada olması bekleniyor. Yani Mısır ve Nijerya’dan daha yavaş büyümesi bekleniyor.
Ürün Bazında İnceleme
Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracat miktarının 11.4 milyar dolar olduğunu belirtmiştim. Bu değerin detayına bakmakta fayda var:

2016 yılında en fazla makine ve ekipmanları ihraç etmişiz. Ardından demir çelik ihracatı geliyor. Bu ürün gruplarını detaylarına ülke bazında bakılabilir. Hepsi için de uzun uzun yazılar yazabilirim 🙂 Fakat bu yazıda sizi bunlar ile sıkmak istemiyorum. Afrika pazarı ile ilgilenenler bana özelden ulaşabilir.
Sonuç
- Afrika nüfusu sebebiyle büyük bir pazar.
Her kişiye 1 adet satsak Türk mantığı ile girmeyi seçen firmalar var 🙂 Dünya nüfusunun 7.3 milyar olduğu 2016 yılında Afrika nüfusu 1.2 milyar. Dünyanın %15’i o kıtada yaşıyor. - Anı yaşa, geleceği unutma
Pazara giriş yaparken mevcut koşulların yanı sıra gelecek beklentilerine de bakmakta fayda var. Şu anda Afrika kıtasında Güney Afrika en büyük ekonomilerden biri olmasına rağmen 2030 yılı beklentilerinde Mısır ve Nijerya’nın onu geçmesi bekleniyor. Hedef pazarı buna göre belirleyerek yatırımı buna göre yapmakta azami fayda var. - Ziyaret esastır
Rakamlar ile potansiyel hedef pazarı tespit etmek mümkün olsa da mutlaka pazarın ziyaret edilmesini öneriyorum. Yapılacak ziyaret ile çok daha büyük fırsatlar tespit edilebilir. - Ülke bazında inceleme şart
Bu yazıda kıta olarak rakamlara baktığımı tekrar belirtmek istiyorum. Hedef ülke bazında detaylı inceleme yapmak şart. Bazı ülkeler ile ihracatımız büyük bir hızla artıyor olabilir. Bazı ülkelerin koyduğu ilave vergiler ile ihracatımız sekteye uğramış olabilir. Bunun için ülke ve ürün bazında çalışmalar yaptığımı tekrar hatırlatmak istiyorum.
Saygı ve sevgilerimle,
Ümit Osman YILMAZ
ihracatEksperi.com
Kaynakça
Güzel bir yazı. Afrika çok büyük ve daha da büyümeye namzet bir pazar. Hem üretim hem de tüketim açısından çok fırsatları barındırıyor. Değerlendirmek gerekir. Fakat yurt dışı yatırım ve ticaretlerde nokta atışı yapılmalı, ülke bazlı hedef ve stratejiler geliştirilmelidir. Teşekkürler bu ufuk açıcı ve aydınlatıcı yazı için….
Özkan Bey merhaba,
Fikirleriniz için teşekkür ederim. Nokta atışı yapabilmek adına pazar araştırması çok dikkatli yapılmalı.
Güzel günler diliyorum.
mısır nasıl geçecek anlamadım .adamlarda enflasyon uçmuş…
Yorumunuz için teşekkür ederim. 2030 yılı beklentisi, Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerinden alındı. Ayrıca enflasyon ve ithalat birbirinden bağımsız olarak düşünülmemesi gereken kavramlar. Yani enflasyonun yüksek olması ithalatın az olmasına sebep olmayabilir. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Öncelikle çok faydalı bir yazı olmuş ,bunu söylemekte fayda var , ben de Çin’de yaşıyorum Afrika ülkelerine çin’den ne satılabilir. Afrika ülkelerinin temel ihtiyacı nelerdir diye araştırma yaparken bu yazıya denk gelmek benş çok mutlu etti. Arkadaşım moritanya da yaşıyor bende Çin de . Umarım afrika pazarına bir şekilde giriş yapma imkanımız olur
İlginiz için teşekkür ederim Rafet Bey. Umarım yararlı olmuştur yazı. Afrika pazarının ihtiyaçlarının yanı sıra yaşadığınız ülkede hangi ürünlerin rekabet avantajı var onları da değerlendiriniz.