Geçtiğimiz haftalarda FOB teslim şekli üzerine bir yazı yazmıştım. Bu hafta da sık kullanılan teslim şekillerinden olan CIF hakkında bir yazı yazdım.
Yazıya başlamadan önce INCOTERMS adı verilen teslim şekillerinin Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından belirlendiğini hatırlatalım. İlk kez 1936 yılında yayınlanan bu teslim şekilleri, belirli yıllarda revize edildi. En son 2010 yılında revize edildi. Yapılan bu son düzenleme ile teslim şekilleri 13 adetten 11 adede düşürüldü. 4 teslim şekli yürürlükten kaldırıldı, 2 yeni teslim şekli eklendi.
FOB gibi, CIF de en sık kullanılan teslim şekillerindendir. Daha önce belirtildiği üzere teslim şekilleri, bir yer adı ile birlikte kullanılır. Her biri 3 harfli olan teslim şeklinden sonra bir yer adı belirtilir. CIF Hamburg, FOB İzmir, EXW Denizli gibi.
CIF Teslim Şekli
CIF teslim şekli FOB gibi en sık kullanılan teslim şekillerinden biridir. Bu teslim şekli de, aynı FOB gibi sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılır. FOB teslim şeklinden farklı olarak teslim limanı ile birlikte kullanılır. Yani “Hamburg teslim” şeklinde bir anlaşma yapıldığında CIF Hamburg olarak belirtilir teslim şekli. FOB teslim şeklinde ise FOB’den sonra yükleme limanı belirtilir: FOB İzmir gibi.
CIF kelimesinin açılımı Cost, Insurance Freight şeklindedir. Kelimelerden de anlaşılacağı üzere, maliyet+sigorta+navlun anlamına gelen bu teslim şeklinde mal bedeline, navlun ve sigorta eklenerek bir fiyat verilir. İhracatçı firma, CIF fiyat vereceğinde varış limanına kadar olan navlunu ve yükleme sigortasını da maliyetine ekleyerek fiyat teklifi hazırlar. Varış limanına kadar olan maliyetler ihracatçıya ait olmasına rağmen ihracatçının sorumluluğu, ürünler gemiye yüklendiği anda sona erer. Yani masraf ve sorumlulukların el değiştirdiği yerler farklıdır.
Bu teslim şeklini, daha önce yazdığımız FOB teslim şekli ile karşılaştıralım:
FOB-CIF Teslim Şekli Benzerlikleri
- Her iki teslim şekli de sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılır.
- Her iki teslim şeklinde de ihracatçının sorumluluğu, ürünler gemiye yüklendiğinde sona erer.
FOB-CIF Teslim Şekli Farkları
- FOB’den sonra yükleme limanı belirtilir.
CIF’ten sonra varış limanı belirtilir. - FOB teslim şeklinde, yükleme limanına kadar olan masraflar fiyata dahildir.
CIF teslim şeklinde varış limanına kadar olan masraflar fiyata dahildir. - FOB teslim şeklinde sigorta mecburiyeti yoktur.
CIF teslim şeklinde sigorta yaptırılmalıdır.
Teslim şekillerinin hatalı olarak kullanıldığını maalesef birçok firmada görüyorum. Bu duruma, hem danışmanlık yaptığım firmalarda hem de verdiğim eğitimlere gelen katılımcılarla olan sohbetlerimde rastlıyorum. Teslim şeklinin hatalı olarak kullanılması –her şey yolunda giderse– bir sorun yaratmayabilir fakat yükleme esnasında/sonrasında ürün ile ilgili bir hasar/sorun olması durumunda teslim şeklinin detayları ön plana çıkar. Böyle bir duruma düşmemek adına teslim şekillerinin detaylarını tam olarak bilerek uygun teslim şeklini kullanmalıyız. Sorun yaşandığı anlarda da kendi haklarımızı savunmak adına teslim şekillerinin detaylarını bilmeliyiz. Bu nedenle ihracat yapan firmalar, bu detaylara hakim olmalı, daha önce kullanmadığı bir teslim şekli ile teklif verecekse detaylarını iyice araştırmalıdır.
Güzel günler diliyorum.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com