CPT & CIP Teslim Şekilleri ve Farkları
İhracatta kullanılan teslim şekillerine INCOTERMS dendiğini daha önceki yazılarda belirtmiştim. ICC tarafından belirlenen INCOTERMS, 2010 yılındaki güncelleme ile 13 adetten 11 adede düşürüldü. 4 farklı teslim şekli kaldırıldı, 2 yeni teslim şekli eklendi. Bazı teslim şekillerini de önceki haftalarda detaylı olarak açıklamaya çalıştım. FOB, CFR, CIF ve EXW daha önce hakkında yazı yazdığım teslim şekilleri. Bu hafta da 2 farklı teslim şeklini karşılaştırmalı olarak anlatacağım.
Bu hafta anlatacağım CPT ve CIP birbirine çok yakın 2 teslim şekli. Öncelikle kısaltmaların açılımları ile başlayalım.
CPT : Carriage Paid To kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. CIP ise Carriage & Insurance Paid To kelimelerinin baş harfleridir. Aralarındaki fark, sigorta. CIP teslim şeklinde sigortayı ihracatçının mecburi olarak yaptırması gerekiyor.
Bu iki teslim şekli de diğer INCOTERMS terimleri gibi 3 harflidir. Her iki teslim şeklinden sonra teslim yeri belirtilir; CPT Hamburg, CIP Milano gibi. CFR ve CIF terimleri sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılıyorken CPT ve CIP diğer taşıma şekillerinde (kara, tren, karma taşıma) kullanılabilir. Denizli’den Madrid’e kara+deniz+kara şeklinde yapılacak taşıma şeklinde teslim şekli CPT Madrid olarak belirtilebilir.
CPT Teslim Şekli
CPT teslim şeklinde, müşteriye verilen fiyata; mal bedeli ve navlun dahildir. Ürün bedeli ve teslim yerine kadar olan taşıma maliyeti eklenerek fiyat verilir. CFR teslim şekli ile masraf bakımından aynıdır, CFR deniz yolunda kullanılır, CPT ise diğer taşıma şekillerinde kullanılır. İhracatçının sorumluluğu, ürünleri taşımacıya teslim etmesi ile son bulur. Taşımacıda iken ürünlere gelen hasar, alıcıya aittir.
CIP Teslim Şekli
CIP teslim şekli, CPT teslim şeklinin sigorta eklenmiş halidir. Sigorta yaptırmak ihracatçının sorumluluğundadır. İhracatçı, nakliye sigortasını da yükleme evrakları içinde ibraz etmelidir. Alıcı firma, dilerse ilave sigorta yaptırabilir.
Teslim şekillerinin detaylarını bilmek, hem fiyat verirken maliyetleri hesaplamak hem de sorun olması durumunda haklarımızı savunmak adına çok önemli. Bu nedenle ihracata niyetlenen kişi ve firmalara öncelikle teslim şekilleri ve ödeme şekillerini detaylı olarak öğrenmelerini öneriyorum. Özellikle aracı firma olarak faaliyet göstermek isteyen firmalar, teslim şekillerine hakim olmalı. FOB-FCA arasındaki farkları bilmeli, tedarikçinin FCA verdiği fiyatı alıcının FOB talep etmesi durumunda kendisi hesaplayabilmeli.
Su gibi akan yüklemeler dilerim.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.comhttps://youtu.be/3RUT55x8r94