DAT

DAT Teslim Şekli

Daha önceki haftalarda DAP teslim şekli hakkında yazmıştım.Bu haftanın konusu olan DAT teslim şekli ise DAP’den bir adım sonrası anlamına geliyor.

DAT Açılımı

DAT kısaltması, Delivered At Terminal kelimelerinin kısaltmasından geliyor. Diğer C ve D grubu teslim şekillerinde olduğu gibi bu teslim şeklinden sonra da varış yeri kullanılıyor. Bu teslim şekli, tüm taşıma şekillerinde kullanılabiliyor.

Masraf ve Risk

DAT teslim şekli, DAP’ye göre bir adım fazla sorumluluk ve masraf içeriyor. Hatırlayacağınız üzere DAP teslim şeklinde varış yerine kadar olan tüm masraflar ihracatçıya aitti. Yine varış limanına kadar olan sorumluluk (Risk) de ihracatçıya aitti. Risk ve masraf, DAP teslim şeklinde aynı noktada(varış noktası) alıcıya geçiyordu. DAP teslim şeklinde boşaltma masrafları alıcıya aitken DAT teslim şeklinde boşaltma masraflarını da ihracatçı karşılar. Gümrük vergileri, KDV gibi vergiler ise alıcıya aittir.

D grubu teslim şekillerine, ihracatta çok sık rastlanmıyor. Zira, teslim ülkesindeki boşaltma masrafları hakkında çok detaylı bilgi almanız zor olabilir veya hesaplayamadığınız ekstra masraflar çıkabilir. Bu nedenle müşteriniz bunu dikte ettirmedikçe diğer teslim şekilleri ile çalışmanızı öneririm. Tabi ki alıcı ülkedeki firma, organik ilişkiniz olan bir firma ise bu teslim şeklini tercih edebilirsiniz. Ne olursa olsun bu teslim şeklinin detaylarını(masraf ve risk olarak) bilmeniz ihracat yapan firma olarak son derece önemlidir.

Sorunsuz yüklemeler diliyorum.

Ümit Osman YILMAZ

iİhracateksperi.com

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir