Dış ticarette kullanılan teslim şekillerine INCOTERMS dendiğini, sektördeki herkes biliyor. Bazı teslim şekilleri çok sık kullanılıyor: FOB, CFR, CIF gibi. Bu teslim şekilleri ile ilgili daha önce yazdığım yazılara bakabilirsiniz.
Bu haftaki, az kullanılan ve bu nedenle de detayları çok bilinmeyen bir teslim şekli hakkında yazdım. D grubu taşıma şekillerinden olan DDP çok sık duyulan ve kullanılan bir teslim şekli değil. Az kullanıldığı için detaylarının bilinmemesi normal zira sık kullanılan teslim şekilleri bile maalesef tam olarak bilinmiyor ve hatalı olarak kullanılıyor.
Yazıyı okumadan önce -eğer daha önce okumadıysanız- DAP ve DAT teslim şekillerine de bakmanızı öneririm.
DDP Açılımı ve Masraf/Risk Detayları
DDP teslim şeklinin açılımı ile başlayalım. Bu üç harf; “Delivered duty paid” kelimelerinin kısaltmasıdır. Tüm taşıma şekillerinde DDP kullanılabilir. D grubu teslim şekilleri ihracatçı için en fazla masraf ve sorumluluk taşıyan teslim şekilleridir. DDP ise tüm taşıma şekilleri arasında ihracatçı açısından en fazla masraf ve sorumluluğa sahip teslim şeklidir. Tabiri caizse “depo teslim” olarak adlandırılabilir. Alıcının deposuna kadar olan tüm masrafları ihracatçı karşılar. Navlun ihracatçıya aittir. Varış noktasındaki boşaltma masrafları ihracatçıya aittir. Bunlara ilave olarak varış noktasındaki gümrükleme işlemleri de ihracatçıya aittir. Gümrükleme işlemleri olana kadar olan tüm riskler de ihracatçıya aittir. Yani ürün, alıcının deposuna girene kadar olan tüm masraf ve riskleri ihracatçı karşılar. EXW teslim şeklinin ihracatçı için en az masraf ve sorumluluk taşıdığını belirtmiştik. Bu teslim şekli ise ihracatçı için en fazla masraf ve sorumluluk taşıyan teslim şeklidir.
DDP teslim şeklini,teslim ülkesindeki vergiler, masraflar ve işlemler hakkında detaylı bilgi sahibi olamayacağınız için tercih etmenizi önermem. Alıcı firma bunları sizden daha iyi bilecektir. Avrupa ülkelerinde bu teslim şeklinin kullanıldığına pek denk gelmedim. Genellikle Orta Doğu ülkelerinde “depo teslim” olarak bu teslim şekli talep ediliyor. Alıcı firma bunu şart koşmuyorsa diğer teslim şekilleri ile ilerlemeye çalışın. Veya yurt dışındaki firma, sizinle organik bağa sahip bir firma ise DDP teslim şeklini tercih edebilirsiniz.
Gemilerin rötar yapmadığı yüklemeler diliyorum.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com