Gümrük Firması Seçimi & Yüklemede Bildirilecek Detaylar
Ürününüz için pazar araştırması yaptınız, hedef ülkede potansiyel alıcıları tespit ettiniz. Birçoğu ile temasa geçtiniz ve nihayet siparişi aldınız. Ödeme şeklinde de anlaştınız. İş, sadece yüklemenin yapılmasına ve malların ihraç edilmesine kaldı. Zaman, en önemli 2 çözüm ortağınızı seçme zamanı. Biri –teslim şekline göre- nakliye firmasının seçimi, diğeri de malların ihraç gümrükleme işlemlerinin yapılması için gümrük firmasının seçilmesi.
Gümrük müşavirliği firmaları, sizin adınıza ürünlerinizin gümrükleme işlemlerini yapar. Hem ithalat hem de ihracat alanında size hizmet verirler. Hizmetleri birçok alanı kapsar. Ürün için GTİP belirlenmesinden ürünün yurt dışına ihraç edilmesine kadar birçok alanda size destek olurlar. Birçok konuda olduğu gibi bu firmaların seçimi de son derece önemlidir.
Bazı firmalar, tüm gümrükleme firmalarının aynı hizmeti verdiğini düşünerek en düşük ücreti veren firmayı seçme yoluna giderler. Sadece ücrete bakmak, kalitesiz hizmet almayı göze almak anlamına gelir. Danışmanlığını yaptığım firmalar dolayısıyla farklı gümrükleme firmaları ile çalışma imkanım oldu. Bazıları işini son derece profesyonel olarak yaparken bazıları ise size hiçbir soru sormadan gümrük beyannamesi açabiliyor.
Gümrükleme İçin Gerekli Detaylar
Gümrükleme firmasına verilecek detayları birkaç hafta önce sosyal medya hesaplarımızda kısaca anlattım. Bu yazıda biraz daha detaylı olarak anlatacağım.
Yüklemenizi yaptıktan sonra gümrük müşavirinize aşağıda belirtilen detayları bildirmeniz gerekir. Tüm detayları baştan vermeniz, gümrükçünün de işini kolaylaştırır ve size soru sormasına gerek kalmaz.
-
Detaylı Mal Tanımı
Mal tanımı için birçok gümrükleme firması, Türkçe faturayı talep ediyor. Oysa akreditif gibi ödeme şekillerinde mal tanımı daha detaylı olabiliyor. Bu nedenle sadece Türkçe faturayı göndermek yerine detaylı olarak mal tanımını yazmanızı öneririm. Mal tanımını hem İngilizce hem de Türkçe olarak belirtiniz. Mal tanımının, hazırlanacak olan tüm belgelerde (gümrük beyannamesi, ATR, menşe şahadatnamesi, vb) aynı şekilde belirtilmesi gerekir.
Mal tanımı ile birlikte GTİP’i de belirtmeniz gerekiyor. Daha önce ihracatını yaptığınız bir ürün ise işiniz daha kolay. İlk kez ihraç edeceğiniz bir ürün ise gümrükçünüze danışmanız gerekmektedir. -
Kap Adedi
Çeki listesini göndererek bu bilgiyi gümrükleme firmanıza iletebilirsiniz. Çeki listesinde açıkça belirtilmesine rağmen yanlış anlamaya yer vermemek adına detaylı olarak açıklamanızı da öneririm.
-
Ödeme Şekli
Gümrük beyannamesi açılırken bu bilgi de talep edilir. İşini profesyonel olarak yapan gümrük müşavirleri sizden bu bilgiyi ister. Zaman kazanmak ve sizin de işinizi profesyonel olarak yapmanız adına; gümrük müşaviri size sormadan ödeme şeklini belirtin. Akreditif olan ödeme şeklinin belirtilmediği (gümrükçü tarafından da sorulmadığı) ve mal mukabili olarak yazıldığına şahit olduğum vakalar var. Bu vakada hem firmanın hem de gümrükçünün hatası/eksikliği var. Hazırlanan evrakın daha sonra düzeltilmesi ile uğraşmak yerine baştan düzgün olarak hazırlanması her iki taraf için de en güzeli. Bu nedenle gümrükçü sormasa da bu bilgiyi iletiniz.
-
Yükleme Bilgileri
Sevkiyatı yapılan ürüne dair konteyner no, mühür no, gemi sefer no ve gemi adı gibi bilgileri de gümrükçünüze iletiniz. Gümrük beyannamesinde bu bilgiler de talep ediliyor.
Bu bilgileri tek tek iletmek her iki taraf için de kafa karıştırabilir. Bu nedenle Excel veya Word’de bir format hazırlayarak gümrükçünüze toplu olarak iletebilirsiniz. Gümrükçünüz size soru sormak için zaman kaybetmez. Siz de işinizi profesyonel olarak yaptığınızı gümrükçünüze de göstermiş olursunuz. Ayrıca herhangi bir ihmal/unutkanlığın da önüne geçmiş olursunuz.
Su gibi akan yüklemeler dilerim.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com
Merhaba… Fason üretim yaptırdığımızda imalatçı firma değil de kendi şirketim üzerinden ihraç yaptırdığım takdirde ürettiğim marka adının tescili olması şart mi? ve Üretici Firma hangi marka üzerinden fatura etmesi gerekir. yada marka adı değilde ürün ne ise onun fatura edilmesi yeterli mi? KDV iadesi alınınca bu isim değişikliklerinde yasak birşey yapmış olur muyuz? Kolay Gelsin.
Markalı veya markasız ürün ihraç etmeniz KDV konusunda bir fark yaratmaz. Faturada marka belirtme tercihi de firmaya kalmış durumda.