MALLARI GEMİYE YÜKLERKEN HALAT KOPTU!!!
İhracata başlamak için yaptığınız çalışmalar karşılığını verdi. İhracat yapmaya başladınız. Her ay düzenli olarak belirli bir miktar ihracat yapmak için müşteriyle sözleşmenizi imzaladınız. İstediği ürün de zaten üretmekte olduğunuz, ekstra yatırım/masraf gerekmiyor.
Müşteriyle FOB İzmir olarak anlaştınız. Yani ürünleriniz gemi ile gidecek. Siz Denizli’deki fabrikanızdan kamyon ile İzmir’e göndereceksiniz. İzmir’den de gemi ile İngiltere’ye gidecek.
Her zamanki nakliye firmanız ve gümrükçünüz ile işlemleri başlattınız. Mallar fabrikanızdan kamyona yüklendi ve İzmir’e yola çıktı.
Her zamanki gibi malların gemiye yüklenmesine geldi sıra. Her zaman olduğu gibi vinç içinde ürünlerinizin bulunduğu konteyneri aldı. Gemiye yüklemek için kaldırdı. Gemiye doğru yaklaşırken o da ne?? Vincin halatı koptu ve konteyner düştü!!! Şimdi sorumluluk ve masraf kime ait?
Sizin tarafınızdan bakıldığında, siz limana teslim etmekle sorumlusunuz. Ve söz verdiğiniz üzere kamyon ile limana kadar götürdünüz. Kamyon nakliye ücretini ödediniz. Limana geldikten sonra sizi ilgilendirmemeli diye düşünüyorsunuz.
İngiltere’deki müşteriniz ise durumu can sıkıcı buldu. Sizden satın aldığı ürünleri bir an önce satış kanalına dağıtacaktı. Sezona yetişmesi gereken ürünler. Bu zaman baskısının yanı sıra durumdan da sizi sorumlu tutuyor. Gemiye henüz yükleme işlemi bitmediği için sorumluluğun hâlâ sizde olduğunu düşünüyor. Tüm masrafların da sizin tarafınızdan ödenmesi gerektiğini iddia ediyor.
Kim haklı???
Uluslararası Ticaret Odası (ICC) teslim şekillerini belirlemiştir. Herkesin aynı dili konuşması için gereklidir. INCOTERMS 2010 adı verilen teslim şekillerinden biri de FOB’dir.
Kısaca FOB teriminin ne olduğuna bakalım. Açılımı “Free On Board” olan FOB terimi, deniz yolu taşımacılığında kullanılır. Türkçe’ye “gemi bordasında/küpeştesinde teslim” olarak çevrilebilir.
FOB teslim şeklinde satıcı, malları geminin güvertesine teslim etmekle mükelleftir. Limandaki masraflar da satıcıya aittir. Satıcının sorumluluğu, mallar geminin güvertesine yüklendiğinde sona erer.
Peki, şimdi vincin halatı, mallar güverteye yüklenirken koptuğuna göre sorumluluk kimin?
Bu durumda bakmamız gereken kopan halat sonrası malların hangi tarafa düştüğü. Mallar geminin güverte kısmına düştü ise satıcının sorumluluğu ve ödemesi gereken masraflar sona ermiştir. Fakat kopan halat sonucu konteyner geminin dış tarafına düşmüş ve güvertede değilse, satıcının sorumluluğu devam etmektedir. Nakliyeci ile aralarında oluşabilecek masraf/tazminler, alıcı firmayı ilgilendirmeyen konulardır. Yani mallar güvertede olmadığı için satıcı henüz sorumluluklarını yerine getirmemiştir.
Çok ütopik gibi gelse de ticarette ve taşımacılıkta her durum hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var. Eğer ihracatçı olarak biz sorumluluklarımızı biliyorsak, alıcıya karşı kendi haklarımızı savunabilir ve yükümlü olmadığımız masrafları ödemekten kurtuluruz. İhracateksperi.com olarak bu konularda size yardımcı olmaya çalışıyoruz. İhracat ile ilgili her türlü sorunuz için bize bilgi@ihracateksperi.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz. e-posta adresinizi bırakarak haftalık bültenimize üye olabilirsiniz.
Sıkmadan bilgilendiren bir yazı. Elinize sağlık.
Bilgilendirme için teşekkürler sade bir şekilde çok açıklayıcı olmuş.
İlginiz için teşekkürler. Beğendiğinize ve yararlı olduğuna sevindim.
Hakikaten iyi yaziyorsunuz. Zannediyorum birkac saate butun yazdiklarini okumus olacagim!
Turkce okur yorum birakmaya pek aliskin degil, aksi halde benim gibi dusunen pek cok kisi oldugunu gorurduk.
Basarilarinizin devamini dilerim; akliniza saglik.
İlginiz için ben teşekkür ederim.