3 Ocak 2022 tarihinde getirilen ek madde ile ihracat bedellerinin %25’inin TL’ye dönme zorunluluğu getirilmişti. İhracat yapan firmalar gelen bedellerinin terkin tutarlarını düştükten sonra IBKB’ye bağladıkları tutarın %25’inin TCMB’ye satacaklar ve karşılığını TL olarak tahsil edecekler. Bu konuda daha önce yazdığım yazıyı okuyabilirsiniz. Konuya dair Youtube’ta bir video yayınlamıştım ve gayet de ilgi görmüştü.
Video sonrası e-posta ile gelen soruları da bir sonraki videoda yanıtlamıştım.
Bu uygulama getirildiğinde birçok ihracatçı -haklı olarak- itiraz etti. Zira gelen bedellerin tasarrufu, firmanın inisiyatifine bırakılmıyordu, mutlaka %25’i TL’ye dönecekti. Tedarikçisine veya piyasaya döviz olarak ödeme yapan firmalar için bu durum daha da zor hale gelmişti. Zira TL’ye döndükten sonra tekrar dövize dönmek istediklerinde aradaki kur farkı sebebiyle ciddi kur zararı yazılacaktı firmalar tarafından.
Gelen tepkiler üzerine yapılan açıklamalar “İhracatçıların bu zararları için düşük faizli kredi temin edeceğiz” yönünde idi. Kredi, zararları telafi eden bir uygulama değil, çözüm hiç değil. Hoş bu konuda da bir gelişme olduğunu görmedim henüz.
Bu uygulamaya itirazların yerini -ülkemizde gündem çok hızlı değiştiği için- farklı konular aldı. %25 kuralı uygulanmaya devam etti.
Nisan ayında ise bu uygulamada değişiklik yapıldı. Daha önce %25 olan TL’ye dönme oranı, 15.4.2022 tarihli ek madde ile %40’a çıkarıldı. İhracatçılar bu uygulamanın sona ermesini beklerken oranda artışa gidildi. Bu durum tabi ki şu soruyu da akla getiriyor: “Bu oran önümüzdeki günlerde/haftalarda %60-70 olabilir mi? Tüm bedellerin TL’ye dönmesi istenebilir mi?”
%25 kuralına itiraz ederken oran artırıldı. Bir hafta sonrasında ise (21.4.2022) tarihinde terkin tutarı da 30.000 USD’den 15.000 USD’ye düşürüldü. Yani gelen bedellerden terkin edilebilecek tutar artık 15.000 USD.
Terkin tutarını kullanmak adına birçok firmanın beyannamelerini terkin tutarı altında açtırdıkları hakkında duyumlar alıyordum. Bu uygulama ile onun da önüne geçilmiş oldu.
Yani artık mikro ihracat yapmıyor veya düşük miktarlı siparişler almıyorsanız IBKB’nin %40’ını TL’ye dönmek zorundasınız. 30 ülke için istisna var, 9 ülke için de %50 muafiyet uygulanıyor şu an için.
Bu ülkeler de yayınlanan ihracat genelgesinin son sayfalarında belirtiliyor. Instagram sayfamızda da bu ülkeleri görmek mümkün.
Getirilen bu uygulamalar sizi nasıl etkiledi? Maliyet hesaplarınızı ve piyasa ödemelerinizi nasıl yapıyorsunuz bu uygulamaklar sonrası? Yorumlarda fikirlerinizi okumaktan memnun olurum. Hatırlayın: bilgi paylaştıkça çoğalır.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com