3 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan İhracat Genelgesi ile ihracat bedellerinin %25’inin TL’ye dönüştürülmesi zorunlu hale getirildi.
Daha önceki tebliğler ile yurt dışı satışların bedellerinin ülkeye getirilmesine dair uygulama başlamıştı. Daha sonra gelen bu bedellerin Döviz Alım Belgesi’ne (DAB) bağlanması istendi. Sonra bu belgenin adı İBKB (İhracat Bedeli Kabul Belgesi) oldu. 2020 başında DAB/IBKB zorunluluğu kaldırıldı, ihracat bedellerinin ülke hesaplarına gelmesi isteniyordu.
2022 başındaki bu tebliğ ile gelen her bedelin %25’i TL’ye dönüştürülecek. DAB/IBKB düzenlendiği tarihte bedelin en az %25’i TCMB’ye satılacak, o günkü kur ile TCMB , TL karşılığının ihracatçının hesabına gönderecek.
İşlem şu an için USD, EUR ve GBP bedelleri kapsıyor. Farklı döviz cinsleri bu uygulama dışında.
Güncel uygulamada olduğu üzere 30.000 USD sınırı duruyor. Bazı ülkelerden gelecek bedeller için bu uygulama için muafiyet var. Detaylara Instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.
Bu genelgeyi Youtube kanalıma yüklediğim bir video ile de anlattım.
Yayınlanan bu genelge, ihracatçılar açısından birçok soru(n) akla getirdi.
Al-sat yapmak isteyenlerin kur zararı
Birçok ihracatçının ödemeleri döviz ile yapılıyor. Son aylardaki ülkemizdeki kur dalgalanması sebebiyle dolarizasyon maalesef arttı. Daha önceleri türk lirası olarak fiyat verenler de döviz ile fiyat vermeye başladı.
Tüm ödemeleri döviz olan firmalar TL’ye döndükleri bedeli tekrar dövize dönerken daha yüksek kur ile işlem yapacakları için kur zararı söz konusu olacak. Bu konuda maalesef net bir cevap/çözüm henüz yok.
Döviz işlem kuru ne olacak?
Şu an için TL’ye dönüş kuru, işlem tarihindeki kur olarak alınıyor. Bu durum, ihracatçıların aklına, “İlerleyen zamanlarda piyasa kurundan farklı bir kur ile bu işlem yapılır mı?” sorusunu getiriyor.
Hangi tarihli bedeller için bu işlem yapılacak?
Aralık ayında gelen fakat henüz DAB/IBKB düzenlenmeyen bedeller için bu işlem yapılacak mı? Evet yapılacak. Daha önce hesabınıza gelen fakat henüz DAB/IBKB düzenlemediğiniz bir bedel var ise bu işlem yapılırken %25’ini TL’ye dönmek durumundasınız.
İşlem hangi gün yapılacak?
Bedel geldikten sonra siz bu işlemi dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. Genelgede bu konuda bir zorunluluk bulunmuyor. Kurları takip ederek -ki son zamanlarda herkesin işi bu oldu maalesef- dilediğiniz zaman bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Gelen sorulara istinaden Youtube kanalımda bu detayları açıkladığım 2.videoyu da izlemenizi öneririm.
Birçok uygulamada olduğu gibi maalesef soru işaretleri var. Yayınlandıktan sonra gelen sorulara istinaden ek tebliğ/genelgelerde bu soru işaretleri gideriliyor. Bu durum, birçok konunun düşünmeden yapıldığı gösteriyor maalesef.
Her ne olursa olsun, ihracatınız daim, kârınız yüksek olsun.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com