pit ekibi, pit stop, ekip

İhracatta Görev Alan Kurumlar

 

İhracat Sürecindeki Kurumlar

 

İhracatta kaç taraf vardır? Bu soruya birçok kişi muhtemelen 2 taraf olarak cevap verecektir: ithalatçı ve ihracatçı. İlk sorulduğunda sadece bu tarafların belirtilmesi normal karşılanabilir. Fakat düşündükçe daha fazla taraf olduğu ortaya çıkıyor.

 

Bu yazıda ihracat işleminde yer alan kurumlara ve görevlerine göz atacağız:

 

İhracatçı

İhracat işleminin olmazsa olmaz tarafıdır 🙂 ihracat yapmak için ihracatçının bulunması elzemdir. İhracat işlemini gerçekleştiren şirketi ihracatçı olarak adlandırıyoruz. Gümrük çıkış beyannamesinde ihracatçı kısmına yazılan şirkettir.

 

İmalatçı

İhracatçı firmanın üretim yapmadığı durumlarda imalatçı bir firma da söz konusudur. Bu firma ürettiği ürünleri, ihracat yapacak firmaya satar. Gümrük beyannamesinde imalatçı olarak belirtilir.

Kapasite raporuna sahip sanayi siciline kayıtlı şirketlerdir.

 

İthalatçı

İthalat işlemini gerçekleştiren firmadır. İhracatçı açısından baktığımızda “müşteri” olarak adlandırılan şirkettir. İhracat evraklarında alıcı kısmına adı yazılır. Ürünü, yurt dışında gümrükten çekerek kullanacak olan veya satışını yapacak olan şirkettir.

 

Komisyoncu

Alım ve satım yapmak isteyen tarafları bir araya getirerek ticaretin gerçekleşmesini sağlayan ve bu işlemden komisyon alan taraftır. Yapılan iş için maddi sermaye gerekmez, bağlantılarını kullanır.

 

Nakliye firması

İhracatı yapılacak olan ürünü, yükleme noktasından varış noktasına taşıyan firmadır. Bu taşıma, kamyon veya konteyner ile olabilir.

Nakliye firması olarak muhatap olduğumuz firmalar genelde forwarder firmalardır. Yani kendilerinin taşıma araçları olmayan şirketlerdir. Gemileri/kamyonları yoktur. Gemi ve kamyonu olan şirketler ile sağladıkları bağlantılar sayesinde bize nakliye hizmeti verirler. Gemi seferleri hakkında bilgi sahibi olan şirketlerdir.

 

Gümrük Müşaviri

Gümrükleme işlemi konusunda faaliyet gösteren firmalardır. Gümrük çıkış beyannamelerini hazırlarlar. İhracat gümrüğünde gerekli işlemleri yürütürler.

İhracatçı olarak bir gümrük müşavirliği firması ile anlaşma yaparak sizin adınıza işlem yapabilmesi için vekaletname vermeniz gereklidir. Yapılan işlem bazında sizden ücret alırlar.

 pit ekibi, pit stop, ekip

Bankalar

Bir ihracat işleminde en az 2 banka vardır: ihracatçının bankası ve ithalatçının bankası. Ödeme şekline göre daha fazla sayıda banka da olabilir. Akreditif olması durumunda ve teyidin başka bir bankadan istenmesi durumunda banka sayısı artacaktır.

 

Sigorta Şirketleri

Teslim şekline göre ihracatta sigorta mecburi olabilir. CIF, CIP gibi. Bu konuda eğitimlerimizi incelemek isteyebilirsiniz.

Böyle bir durumda sigorta şirketleri de ihracatta rol alırlar. Yüklenen ve sevk edilen ürünlerin sigortasını yaparlar.

Sigorta mecburi olmasa da ihracatçı olarak riskinizin nerede bittiğini bilmeli ve gerekirse ihtiyari olarak da sigorta yaptırmalısınız.

 

Gözetim Şirketleri

Gözetim şirketleri de ihracatta görev alan firmalardan olabiliyor. İthalatçının talebi üzerine, yükleme esnasında hizmet veriyorlar. Hazırladıkları gözetim belgesi de gerekli ihracat evrakları arasında yer alıyor. Bu duruma daha çok akreditifli ve büyük hacimli işlemlerde rastlanıyor.

 

Resmi Kurumlar

İhracat yapılacak ürüne göre bazı resmi kurumların onayı gerekebilir. Örneğin gıda ihracatında Sağlık Bakanlığı’ndan, Tarım ve Gıda Bakanlığı’ndan bazı evrakları almanız gerekiyor. Böyle durumlarda ihracat sürecinde, resmi kurumlar da görev almış oluyor.

 

İhracatta görev alan kurumlardan bahsettim. Yazmayı atladığım kurumlar olabilir. İlave etmek istedikleriniz için yorum kısmından veya e-posta ile bana ulaşabilirsiniz.

 

İhracatın ekip oyunu olduğunu unutmadan, uzun süreli çalışabileceğiniz çözüm ortaklarınızı bulmanızı dilerim.

 

Saygı ve sevgilerimle,

 

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir