2020 yılı beklenmeyen gelişmeler ile geçti. Türkiye gibi bir ülkede gündem hızlı değişiyor ve ülke esnafı olarak krizlere, dalgalanmalara alışığız. Bu sene ise pandemi sebebiyle tüm dünya çok farklı şeyler yaşadı. Yapılan bütçelerin bazıları tutmadı, bazı sektörlerde ise planlanan hacmin üzerinde iş yapıldı.
Bazı firmalar pandemi sebebiyle planlarını erteledi. Şubat ayında ihracata başlamak isteyen firmalar ile yaptığım görüşmeler pandeminin ortaya çıkması ile ertelendi. Firma sahipleri “biraz durup beklemek ve önlerini görmek istediklerini” beyan ettiler.
Pandemide ilk dalga haziran ayı gibi hafifledi. Ülkemizde ve dünyada sektörler bu duruma alışarak iş yapmaya başladılar. Yeni siparişler ve projeler konuşulmaya başlandı. Ertelenen sevkiyatlar yapılmaya başlandı. Dünyada ihracat/ithalat alanındaki eşitsizlik sebebi ile bu sefer de konteyner ve ekipman krizi öne çıktı. Yüklemeler için konteyner bulmak zorlaştı. Sevkiyatlar ertelenmek zorunda kaldı. Firma ve ülke bazında aylık ihracat rakamları ekipman sıkıntısı ile geriledi. Bazı hatlarda navlunlar 2 katına çıktı. Müşteriler bu maliyetlere katlanmak istemedi, fiyatlar tutmadı. Bu durum hem firmaların hem de ülkelerin ihracat rakamlarına olumsuz olarak yansıdı.
Sene başında 6 civarında olan dolar/TL kuru sene içerisinde 8,50 seviyelerine ulaştı. Daha sonra bir miktar geriledi. Yazının yazıldığı 2020 aralık sonu itibariyle 7,50 civarında seyrediyor. Kur yükseldiğinde ihracat yapmak için iştahlanan firmalar şu anda kur düştü diye eskisi kadar ihracata hevesli değil. Bazı firmalar ise bu kurlar ile ihracatta fiyat tutturmanın zor olacağına inanıyor.
Ne Zaman Başlamalı?
2020 gelişmelerini kısaca özetledikten sonra soruya gelelim: İhracata başlamak için EN UYGUN ZAMAN nedir? Kurların yükselmesini beklemeli mi? Aşı bulunduğuna göre pandeminin sona ermesini mi beklemeli? Fabrika inşaatı varsa bitmek üzere, bitsin birkaç ay sonra mı başlayalım?
Cevap tek kelime: DÜN.
Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 sene öncesiydi. İkinci en iyi zaman ise şimdi.
Çin Atasözü
İhracata bugün niyetlendiğinizde hemen konteyner olmayacak fabrikanızda. Bir süreç olarak düşünmek gerek ihracatı. Nasıl ki mahallenizde açılan bir bakkal bile belli bir müşteri portföyüne ulaşmak için zaman ve emek harcıyorsa aynısı ihracat için de geçerli. Hatta daha zor bir şekilde demek mümkün. Yurt dışında hedef pazarınızı belirleyecek, o ülkede dağıtım kanalınıza karar vereceksiniz. Daha sonra bu dağıtım kanalına göre hedef müşterileri belirleyip iletişim ve pazarlama faaliyetlerine başlayacaksınız. Bunların hepsi zaman alan süreçler.
Bu işlemlere başlamak için de şartların mükemmel olmasını beklemeye gerek yok. Derler ki “Mükemmel, iyinin düşmanıdır”. Mükemmel olması için beklerken başlamayı erteliyoruz. Halbuki niyetlenip başlarsak birçok şeyi süreç içerisinde geliştirecek, düzelteceğiz. Yurt dışındaki firmalar ile görüştükçe eksiklerimizi görecek ve onları tamamlayacağız. Müşteri taleplerine istinaden ürün ve süreçlerde iyileştirmeler yapacağız.
Bu gelişmeleri yaşayabilmek için ise ihracata başlama kararını vererek adım atmamız gerekiyor. 2020 mükemmel olmadı, 2021 de olmayacak. Her sene sonunda dediğimiz gibi önümüzdeki sene daha zor geçecek. Koşulların bizi yönlendirmesi yerine biz gitmek istediğimiz yöne karar vererek adımlarımızı atacağız.
2021, belirlediğiniz hedefleri gerçekleştireceğiniz bir yıl olsun. Sağlıklı ve başarılı bir sene diliyorum.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com
Çok doğru Bilgileriniz için teşekkür ederiz.
İlginiz için ben teşekkür ederim. Selamlar.