İhracatta Başarı

Başarı tanımı herkes için ortak mı? Herkese göre ayrı bir “başarı” mı var?

Bazı kavramların üzerinde durup düşünmüyoruz gündelik koşturmaca işlerimizden. Operasyon işine ve günlük ajandamıza o kadar kaptırıyoruz ki kendimizi, NEREDE olduğumuzu, NEREYE gitmek istediğimizi, NE yapmak istediğimizi düşünmüyoruz bile. 

Başarı da bu kavramlardan biri. Birisini veya bir şirketi başarılı/başarısız olarak değerlendirmek için öncelikle başarı kavramının ne olduğunu netleştirmekte fayda var.

Sahiden nedir başarı?

Para kazanmak başarı mı?

Ya da diğer şirketlerden daha çok para kazanmak mı başarı?

Miktar olarak çok kazanmak mı başarı yoksa daha yüksek kâr marjı ile satış yapmak mı?

Fabrika kurmak başarı mı? Yeni makine almak başarılı olmak mı?

Borçlanmamak başarı mı? Peki borçlanmadığı için küçük kalan firmalar? Veya büyüyen ve borçlanan firmalar? Hangisi başarılı?

İhracat yapmak başarı mı?

İhracata niyetlendikten sonra ne kadar sürede ihracat yaparsanız başarılı sayılırsınız?

Kaç ülkeye ihracat yapmak başarı sayılır?

Ne kadarlık ihracat hacmine ulaşırsanız başarılı olacaksınız?

Ülkemizde gözlemim, başarının daha çok maddi değerler üzerinden ölçülmesi. Bu durum hem şirketler hem şahıslar için geçerli. Tabi ki ölçümlemek için bir değere ihtiyacımız var. Fakat başarının ölçeği var mı? Bence yok 🙂  Birisinin yüzde kaç başarılı olduğunu nasıl ölçebiliriz ki?

Başarıyı ölçmek için değer yerine bir kritere ihtiyacımız var. Bu kriter de öncelikle HEDEF olmalı. Başarılı olduk/olmadık diyebilmemiz için bir hedef belirlemeli ve belirlenen SÜRE sonunda o hedefe ulaşıp ulaşmadığımızı kontrol etmeliyiz. Firmalar için bu hedefler birçok alanda maddi oluyor: 2020 yılı için ciroyu %20 artırmak, 6 ay içerisinde 2 yeni ülkeye daha 100.000 USD ihracat yapmak gibi.

Hedefiniz olmadığı takdirde başarılı olup olmadığınızı belirlemek mümkün değil. İhracat için de aynısı geçerli. İhracatta 2020 son çeyrek için hedefleriniz neler? 

İhracat cironuzu %kaç artırmayı hedefliyorsunuz?

Kaç yeni ülkeye daha ihracat yapmayı hedefliyorsunuz?

İhracat operasyonunda hangi gelişmeleri yapmayı hedefliyorsunuz? (Muayeneye düşen konteyner sayısını %10 azaltmak, akreditif rezerv sayısını %30 düşürmek gibi)

Navlun maliyetlerinizi % kaç iyileştirmeyi hedefliyorsunuz?

2020 son çeyrekteki hedefler tabi ki 2020 başında belirlenmiş olmalı idi. Şimdiden 2020 raporlarınızı çıkarmaya başlayarak 2021 hedeflerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Hedeflerinizi gerçekleştirdiğiniz haftalar dilerim.

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir