Daha önceki haftalarda INCOTERMS 2020 ile beklenen değişiklikler hakkında bir yazı yazmıştım. Ekim 2019 gibi INCOTERMS 2020 değişiklikleri resmi olarak duyuruldu. ICC tarafından INCOTERMS 2020 kitabı da yayınlanarak satışa sunuldu. Dış ticaret yapan herkeste bulunması gereken bu kitabı ben de edinerek 2020 eğitimleri için hazırlıklara başladım.
Bu haftaki yazıda INCOTERMS 2020 ile 2010 versiyonu arasındaki farklara kısaca bakacağız. İlerleyen haftalarda zaman ayırabildikçe her bir teslim şeklini ayrı ayrı inceleyeceğiz.
INCOTERMS 2020 – 2010 Farkları
2020 düzenlemesi ile gelen en büyük değişiklik, 2010 versiyonunda bulunan DAT (Delivered At Place) teslim şekli kaldırılması oldu. Bunun yerine DPU (Delivered at Place Unloaded) teslim şekli geldi. Bunun dışında diğer teslim şekilleri terim olarak duruyor. Yani hâlâ 11 adet teslim şekli var.
EXW, DDP’nin kaldırılması gibi söylentiler vardı. Bu teslim şekilleri hâlâ uygulamada. CNI diye yeni bir teslim şeklinin uygulamaya gireceğini bekleyenler vardı. Böyle bir teslim şekli de gelmedi.
FCA teslim şeklinde konşimentonun on-board olarak teslim edilmesi hakkında bazı düzenlemelere yer verilmiş. Bilindiği üzere FCA teslim şeklinde nakliyeyi alıcı firma düzenliyor, konşimentoyu ise satıcının vesaik seti içinde ibraz etmesi gerekiyor. INCOTERMS 2020 ile alıcı firma, nakliye firmasına on-board konşimentoyu satıcıya teslim etmesi için talimat veriyor. Satıcı firma da bankaya/firmaya on-board konşimentoyu diğer belgeler ile ibraz ediyor.
Daha önce hiç konusu geçmeyen bir konu da 2020 versiyonunda dile getirilmiş. Alıcı veya satıcının kendi nakliye aracı ile ürünleri teslim edebilme ihtimali de değerlendirilmiş.
2020 versiyonu ile sigorta gerektiren CIF ve CIP teslim şekillerinde sigortanın kapsamında değişikliğe gidilmiş. Daha önceki versiyonda her iki teslim şeklinde sigorta kapsamı aynı iken 2020 versiyonu ile CIP teslim şeklinde gereken sigorta kapsamı artırılmış. 2010 versiyonunda gereken sigorta kapsamı Institute Cargo Clauses C iken 2020 düzenlemesi ile Institute Cargo Clauses A seviyesine artırılmış. Tabi ki taraflar farklı sigorta teminatları istemekte özgürler.
Önümüzdeki haftalarda değişiklik yapılan teslim şekilleri hakkında yazılar yazmayı planlıyorum.
Teslim şeklini sağlıklı olarak kullandığınız ihracatlar dilerim.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com