INCOTERMS, dış ticarette teslim şekillerinin esaslarını belirleyen kurallar bütünüdür. Daha önce bu konuda bir yazı yazmıştım.
En son 2010’da güncellenen bu teslim şekilleri, 2020’de tekrar güncellenecek. 2019 2.yarısından sonra detaylarının açıklanması beklenen INCOTERMS, 2020 itibariyle yürürlüğe girecek.
ICC, değişiklikleri henüz resmi olarak açıklamamış olsa da olası değişiklikler için pek çok yazı bulmak mümkün. Ben de bu hafta INCOTERMS 2020’deki olası değişiklikleri yazdım. Birkaç ay sonra detaylar netleştiğinde tekrar beraber inceleriz.
EXW ve DDP Teslim Şekillerinin Kaldırılması
2020’deki yeni versiyon ile EXW ve DDP teslim şekillerinin kaldırılması bekleniyor. Buna gerekçe olarak her iki teslim şeklinin de aslında dış ticarete çok hizmet etmediği belirtiliyor. Zira EXW, ihracat tecrübesi olmayan firmaların tercih ettiği bir teslim şekli. Bilindiği üzere bu teslim şeklinde ihracat gümrükleme işlemleri bile alıcıya ait. İhracatçı, sadece ürünleri hazır etmekle mükellef. Bu nedenle kaldırılması bekleniyor.
Aynı şekilde DDP teslim şekli de kaldırılması beklenen bir teslim şekli. Bu teslim şeklinde, bilindiği üzere alıcı ülkedeki ithalat işlemleri de satıcı tarafından gerçekleştiriliyor. Uygulamada çok ender rastlanan bir durum. Bu teslim şeklini en sık kullanan firmalar uluslararası kurye firmaları. Numune gönderdiğinizde yapılan uygulamayı düşünün: Siz sadece ürünü teslim ediyorsunuz, alıcıya kadar olan tüm işlemleri kurye firması organize ediyor.
FAS Teslim Şeklinin Kaldırılması
FAS teslim şekli yerine FCA teslim şekli daha sık kullanılıyor. Zira daha önceki yazılarda açıklandığı üzere FAS, gemi doğrultusunda teslim anlamına geliyor. Pratikte ise birkaç ürün hariç bu teslim şekli pek tercih edilmiyor. Bunun yerine ağırlıklı olarak FCA teslim şekli kullanılıyor. Bu nedenle FAS teslim şeklinin kaldırılması bekleniyor. FAS teslim şeklinin tercih edildiği sınırlı sayıdaki ürün grubu için yeni bir teslim şeklinin oluşturulacağı söylentileri var. Beraber göreceğiz birkaç ay sonra.
FCA Teslim Şeklinin Detaylandırılması
FCA teslim şekli, tüm taşıma yollarında (kara, hava, deniz) kullanılıyor. Dış ticarette çok sık kullanılan bir teslim şekli. Bu nedenle FCA teslim şeklinin kara ve deniz olarak 2 farklı teslim şekli olarak detaylandırılması gündemde.
CNI Teslim Şekli
2020 versiyonu ile yeni bir teslim şeklinin oluşturulması bekleniyor: CNI (Cost and Insurance). Bu teslim şekli, FCA ile CFR / CIF arasındaki boşluğu dolduracak. Kelimelerin anlamlarından anlaşılacağı üzere bu teslim şeklinde mal bedeli+sigorta şeklinde fiyat verilecek. Navlun, fiyata dahil değil. Bu teslim şeklinde de risk, yükleme limanında alıcıya geçecek. Resmi açıklama yapıldığında tekrar bakacağız.
DDP Tabanlı İki Teslim Şekli
Şu an uygulamada olan DDP teslim şeklinde alıcı ülkesindeki gümrük vergileri satıcıya ait. Teslim yeri konusunda ise bazı sıkıntılar yaşandığı için ICC komitesi, DDP’ye dayanan 2 yeni teslim şeklini değerlendiriyor:
DTP : Delivered at Terminal Paid
Bu yeni teslim şeklinde, ürünler bir terminale (liman, havalimanı, vb) teslim edilecek, satıcı ithalat ülkesindeki gümrük vergilerini ödeyecek.
DPP : Delivered at Place Paid
Bu teslim şeklinde, ürünler taşıma terminali dışında bir yere teslim edilecek; alıcının deposu, adresi gibi. Satıcı firma, yine ithalat ülkesindeki gümrük vergilerini ödeyecek.
Bu değişiklik beklentileri büyük ihtimal ile yürürlüğe girecek. Yine de resmi açıklama yapılmasına istinaden sizlerle detayları paylaşacağız. Yeni INCOTERMS’ün 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle uygulamaya gireceğini belirtelim. Yani o güne kadar mevcut teslim şekilleri ile yüklemelere devam edilecek.
Su gibi akan yüklemeler diliyorum.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com
https://youtu.be/4pHtskL99pE
Yazınız güzel teşekkürler