Geçtiğimiz günlerde uzun bir aradan sonra tekrar bisiklet binmeye zaman ayırabildim. Son zamanlarda yoğun seyahat programı sebebiyle fırsat bulamamıştım.
Güneşli, güzel bir günde arkadaşlarla çıktığımız bisiklet turunda iş dünyası ile bisiklet binme arasındaki benzerlikleri düşündüm. Bu haftaki yazıda kalemim yettiğince ifade etmeye çalıştım.
Pedal Çevirmeye Devam Et
Özellikle grup olarak çıkılan bisiklet turlarında, geride kalmamak adına sürekli pedal çevirmek gerekir. Gruptan bazı kişiler sana göz kulak olsa da senin için pedal çeviremezler. Geride kalmamak için, arayı açmamak için pedala asılmak gerekir. İş dünyasında da geride kalmamak gerekir. Hatta aynı yerde bile kalmamak gerekir zira aynı yerde kalmak, diğer firmalar ilerliyor ise, geride kalmak anlamına gelir. Bu nedenle iş dünyasında da sürekli yenilik ve gelişim yapmak artık günümüzün gereksinimleri haline geldi. Yeniliği; ürün bazında, hizmet bazında, dağıtım kanalı bazında yapabilirsiniz. İşinizi en iyi bilen kişiler olarak nasıl bir yenilik yapabileceğinizi siz bulacaksınız.
Yolunu Baştan Belirle
Bisiklet ile gezmeye çıkmadan önce gideceğin yolu belirlersin. Örneğin Denizli merkezden Pamukkale’ye gitmek istersen hangi yoldan geçeceğini, hangi yolda daha az trafik olacağını hesaplarsın. Güzergahın kaç kilometre olduğunu ve ne kadarlık zaman ayırmak gerektiğini planlarsın. İş dünyasında da “1 sene sonra, 3 sene sonra nereye ulaşmak istiyoruz?” sorularını cevaplayarak işe başlamamız gerekiyor. Bu planlamayı hem zaman hem de rakamsal olarak belirlememiz gerekiyor ki daha sonra ne kadarını gerçekleştirdik ölçebilelim. Akademisyenlerin de belirttiği üzere hedeflerin SMART olması gerekiyor. Örneğin “İhracat yapmak istiyorum” güzel bir niyet, “İlk sene 1 milyon dolar ihracat yapmak istiyorum” ise net olarak tanımlanmış bir hedef.
Önce Dengeni Sağla
Bisiklette denge sağlandıktan sonra hızlanmak gerekir. Denge henüz kurulmamışken hızlanmaya çalışmak bisikletten düşmeye sebep olabilir. Firmalar için bu durum, sistem kurmadan büyümeye çalışınca yaşanan sorunlar olarak karşımıza çıkıyor.
Firmalar olarak bu konuda sık sık hatalar yapılıyor. Hızlı büyümek isteyen firmalar, sistem kurmadan büyümeye çalışıyorlar. Bazılarında sistem olmadığı için büyümek mümkün olmaz iken bazılarında ise sistemsizliğe rağmen büyüme gerçekleşebiliyor. Bu büyüme ise çok dengeli olmuyor. İş yaparken belirli konularda sorunlar çıkıyor. Sorunları; çıktıkça çözmeye çalışan firmalar bir soruna çözüm ararken başka sorunlar yaşayabiliyorlar. Sorun yaşadıkça sistem kurmaya çalışan firmalar; sistem kurmak için daha yüksek maliyetlere katlanıyorlar. Bu nedenle büyürken sistemli olarak büyümek gerekiyor ki büyüme süreklilik arz etsin.
Yavaşlamayı Öğren
Bisiklette ani fren yapmak, dengenin kaybedilerek düşmeye sebep olabilir. Nitekim bir kere bunu tecrübe ettim. 🙂 İş dünyasında da gidiş yolunuzu ve/veya hızınızı aniden değiştirmek çok mümkün olmuyor. Görece küçük ölçekli bir firma iseniz bu biraz daha kolay olabilir fakat belirli bir hacmin üzerindeki firmalar için bunu yapmak aylar/yıllar alabiliyor. Bu nedenle her zaman için gelecek için öngörülü olmak ve farklı senaryolar için farklı aksiyonların hazır olmasını öneririm.
Bakımları İhmal Etme
Bisikletin bakımını düzenli olarak yaptırırsanız yolda kalma ihtimaliniz azalır. Gevşeyen parçaların sıkılması, yağlanması gereken parçaların düzenli olarak yağlanması sayesinde hem gittiğiniz yolda zevkle gidersiniz hem de bir arıza yaşama ihtimalinizi azaltırsınız. İş dünyasında da periyodik olarak yapılacak toplantı ve değerlendirmeler ile olası sorunları baştan tespit edebilir ve bu sorunlara karşı önlemler alarak sorun yaşama ihtimalini azaltır, sorun çıkması durumunda da ne yapacağınızı baştan bilirsiniz.
Tedarikli Ol
Bisiklet ile 2-3 saatlik bir yola çıkıyorsanız lastik patlama ihtimaline karşı yedek lastik, yama seti gibi ekipmanlarınızı yanınıza almanız önemlidir. Kendiniz için de su, hava şartlarına göre yedek kıyafet almanız gerekebilir. İş dünyasında da yapacağınız hamleler için hangi kaynaklar gerekiyor baştan belirlemek ve bunları temin etmek gerekir. Yapacağınız yurt dışı seyahat için ne kadarlık bütçe gerektiği, fuara katılacaksanız ülkenin gereksinimlerine göre farklı ürünlerin hazırlanması başarıyı artırmak için önem kazanır. Bunları önceden belirleyerek temin etmek müşteri karşısında dersinizi iyi çalıştığınızı gösterir. Aynı zamanda sizi, satışı kapatmaya bir adım daha yaklaştırır.
Bisiklet binenlere güvenli sürüşler, iş dünyasında olanlara da yenilikçi günler dilerim.
Ümit Osman YILMAZ
ihracateksperi.com
Gerçekten güzel ve anlamlı bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık. Ben de bisiklet binmeyi çok severim. Ve bahsettiğiniz şeylerin çoğunu yaşamış olsam da ne kadar da anlamlı olduğunu yazınızı okuyunca daha iyi idrak ettim. Özellikle dengeni sağla ve sürekli devam etmek istiyorsan pedal çevirmeyi bırakma gibi… Ve çıkacağın yolda güzergah ve süre planlaman olmazsa hata yapma ihtimalin çok fazladır. Kendim proje işleri ile ilgileniyorum, projelerde de süre, takvim ve faaliyetler baştan belirlenir ve bir bütünlük içinde işler yapılmaya çalışılır. Bunun bisikletle alakasını çok güzel kurmuşsunuz, tebrikler.
Teşekkür ederim Özkan Bey. Proje bazlı çalışmalarda dengeyi sağlamak (takvimin belirlendiği şekilde işlemesi) daha da önemli. Kolaylıklar diliyorum.