Linkedin Üzerinden İhracat Yapmak

 

Linkedin Üzerinden İhracat Yapılır mı?

Linkedin de hayatımızın gerçeklerinden biri. Hatta profesyoneller için neredeyse olmazsa olmaz haline geldi. Linkedin bilindiği üzere kariyer sitesi. İş arayanlar ile işverenlerin buluşma platformu. Aynı zamanda birçok sektör için de gruplar var bilgi alabileceğiniz. Ben kariyer Facebook’u diyorum Linkedin’e.

Linkedin sayesinde iş arayan kişiler CV’lerini online ortama taşıyarak işverenlere her daim hazır oluyorlar. Aynı zamanda paylaşımları ve yorumları ile kendilerini, konumlandırma imkanlarına sahip oluyorlar. “Ben bu konuyu biliyorum, bu konuya hakimim” algısını yerleştirmek için Linkedin’i kullanıyorlar. Gerçekten gerekli yetkinlik ve dolulukta olan kişilere sözüm yok fakat bazı kişilerin iş yapmak yerine yapar gibi görünmeye çalıştıklarını düşünüyorum Linkedin’de. Tabi ki kendinizi tanıtmak adına yararlanabileceğiniz bir platform fakat olmadığınız şekilde kendinizi lanse etmek hoş değil.

 

Sadece Kariyer mi?

Linkedin’de artık birçok şey de paylaşılır oldu. Sadece kariyer platformundan ziyade sosyal platform olarak da kullanan birçok kişi görüyorum. Örneğin sabahları çiçek fotoğrafları eşliğinde günaydın mesajları, öğleden sonra kahve fotoğrafları, Cuma günleri hayırlı cumalar mesajları… Benim için Linkedin’in amacı bu değil ama tabi ki herkesin nasıl kullanacağına da karışma imkanımız yok. Herkes dilediği şekilde kullanıyor. İstemeyenler o kişileri takip etmeyi bırakabilir.

Linkedin üzerinde sektörel gruplar olduğundan da bahsetmiştim. Bu gruplar sektörünüz hakkında bilgi alışverişi yapmanızı sağlayan platformlar. Aklınıza gelebilecek her konuda gruplar mevcut. Örneğin geçenlerde “Facebook takipçilerinizi artırma yolları” adlı bir gruba bile rastladım. Bunun gibi genel grupların yanı sıra sektörünüz hakkında son gelişmeleri tartışabileceğiniz, fikirlerinizi paylaşabileceğiniz ve yeni düşünceler öğrenebileceğiniz birçok grup var. Bu gruplarda bilgi alışverişi yapabilir ve kendiniz/firmanız için yararlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

Ticaret Açısından Linkedin

Linkedin’i birçok firma mal tedariği ve mallarını satmak için de kullanıyor. İş arayan kişilerin yaptığı gibi, belirli bir ürün arayan firmalar da taleplerini kendi sayfalarına yazarak ilgili tedarikçilere ulaşmaya çalışıyorlar.

Aynı uygulama ihracatçı firmalar açısından da ürün satışı için yapılıyor. İhracatçı firmalar ürünlerinin fotoğraflarını ve bilgilerini paylaşarak takipçilerine duyuruyorlar. Detaylar için yorum kısmından veya e-posta ile şirkete ulaşarak bilgi almak mümkün oluyor.

Bunların yanı sıra whatsapp grubu kuracağını belirterek ilgilenenlerin cep telefon numaralarını talep eden şirketler/kişiler de mevcut. Bu durum, sadece ülkemizde değil, birçok farklı ülkede gerçekleşiyor. Örneğin, kuru gıda ticareti yapan bir firma, Linkedin sayfasında yaptığı bir duyuru ile sektördeki kişilerin whatsapp numaralarını talep ediyor. Herkes yorum kısmından kendi cep telefonunu iletiyor. Bir whatsapp grubu kuruluyor ve talepler ile arz edilen ürünlerin eşleştirilmesine çaba gösteriliyor.

Bunlara karşı mıyım? Değilim. Zaten karşı olmam da bir şey değiştirmez 🙂 fakat dikkatimi çeken ve yadırgadığım bazı konular var:

  • Güvenlik

    Tanımadığınız bir kişi cep telefon numaranızı istediğinde vermezsiniz fakat Linkedin’de “whatsapp grubu kuruyorum” diyen yazıların altına herkes cep telefon numaralarını yazıyor ve bu telefonları o kişileri takip eden, takip edenlerin arkadaşları da dahil olmak üzere yüzlerce kişi görüyor. “Mal satacağım, varsın görsünler” diyebilirsiniz. Bunu açıkçası yadırgıyorum. Telefon numaranızı internette herkesin görebileceği bir yere yazıyorsunuz. Bana sağlıklı gelmiyor. Cinsiyet ayrımcılığı yapmıyorum ama kadınlar genelde telefon numaralarını vermekte çok daha hassas davranırlar. Kadınlar da telefon numaralarını o gruplara herkese açık bir şekilde yazıyorlar. Açıkçası bu durum bana garip geliyor.

  • Bile bile lades

    Oluşturulan grupların niye oluşturulduğunu sorgulamakta fayda var. Siz ihracatçı, imalatçı/ihracatçı olarak elbette ürününüzü satmak istiyorsunuz. Fakat sizin sektörünüzdeki birçok şirketin olduğu bir rekabet ortamına girmek ne derece sağlıklı? Teklifleri toplayan firmanın elinde farklı ülkelerden birçok teklif bulunacak. Sizin en yakın rakibiniz de teklif vermiş olacak. Ürününüzü yakından tanımayan alıcı, teklifleri fiyata göre karşılaştıracak. Bu rekabete girmek istiyor musunuz? Müşteriyi almak adına bunu yapmayı gerçekten istiyor musunuz? “Fiyat ile gelen fiyat ile gider” denir. Fiyat rekabetine girmek yerine kendinizi farklılaştırmak daha sağlıklı olmaz mı? Markalaşmak daha sağlıklı olmaz mı?

  • Müşteri bulmak

    Bugüne kadar Linkedin üzerinden bu gruplara telefonlarını yazan birçok şirkete denk geldim ama Linkedin üzerinden yeni müşteri bulduğunu söyleyene henüz rastlamadım. Malum, biz yaptıklarımızı söyleriz ama başarılı olmadığımız konuları söylemeyiz. Halbuki bence başarısız olduğumuz konuları söylesek de başkaları aynı hataları yapmasa.
    Linkedin üzerinden ihracat müşterisi bulduğunu söyleyen firmaya rastlarsanız lütfen örnek verin ki yazıdaki bu maddeyi güncelleyeyim.

 

Bu konular Linkedin’de yadırgadığım konular olsa da Linkedin hayatımızın gerçeği 🙂 Firma olarak da Linkedin hesabımız ve sayfamız mevcut. Amacına uygun kullananlar da olacak farklı amaçlarla kullananlar da. Nasıl kullanacağınız kararı size ait. Ben ihracatçı firmalara Linkedin üzerinden iş yakalamaya çalışmak yerine hedef ülkeyi belirledikten sonra o ülkeye ziyaret gerçekleştirmeyi öneriyorum. Daha masraflı ve yorucu bir yöntem olsa da çok daha etkili olduğu tartışılmaz.

 

Bol ihracatlı günler diliyorum.

 

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

 

 

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir