çeki listesi

Packing List (Çeki Listesi)

Yükleme yapıldıktan sonra sıra vesaik hazırlama kısmına gelir. İlk hazırlanan belgelerden biri de çeki listesidir. Çeki listesi hem gümrük müşavirinin beyanname açmasını sağlamak için kullanılır hem de müşteriye iletilmek adına bankaya teslim edilecek belgelerdendir. Bazı yerlerde paketleme listesi olarak da adlandırıldığını görebilirsiniz. Doğru çevirisi bu olsa da çeki listesi ve paketleme listesi arasında çok küçük bir fark bulunduğu için uygulamada daha çok çeki listesi olarak adlandırılmaktadır.

Çeki listesi, İngilizce’de “packing list” olarak geçmektedir.  Packing list’te her bir kap içerisinde, palet içerisinde, koli içerisinde hangi üründen ne miktarda bulunduğu belirtilir. Buna ek olarak her bir kabın brüt ve net ağırlığı da detaylı olarak belirtilir. Buna ek olarak yüklemeye dair birçok bilgi de çeki listesi üzerinde belirtilir.

Çeki listesi, ihracat ve ithalat aşamasında birçok parti tarafından kullanılır. Gümrük sürecinde gümrük çalışanları tarafından muayene yapılması durumunda karşılaştırma için kullanılır. İthalatçı firma tarafından ürünlerin tahliyesi ve depolarına alınması aşamasında takip ve sınıflandırma için kullanılır. Bankalar tarafından da ürün tanımının ve miktarının kontrolü amacı ile kullanılır.

Çeki Listesinde Bulunması Gereken Detaylar

Birçok evrakta olduğu gibi çeki listesinde de bulunması gereken bazı detaylar var:

  • İhracatçı Firma
    İhracatçı firma adı ve adresi net ve açıkça belirtilmeli.
  • İthalatçı Firma
    İthalatçı firma bilgileri de çeki listesi üzerinde net olarak belirtilmeli. Bazen ithalatçı firma ile teslim edilecek firma farklı olabilir. Bu gibi durumlarda her iki firma bilgisinin de çeki listesi üzerinde belirtilmesini öneriyorum.
  • Mal Tanımı
    İhraç edilen ürün, gerektiği şekilde tanımlanmalı. Özellikle akreditif ile ödeme söz konusu ise, mal tanımı akreditif metninde belirtildiği şekilde tam olarak belirtilmelidir. Akreditifli ödemelerde, akreditif numarası her belgede olduğu gibi çeki listesinde de belirtilmelidir.
  • Yükleme Bilgileri
    Yüklemeye ait detaylar da belge üzerinde belirtilmelidir. Gemi ile ihraç edilen ürünlerde; gemi adı, sefer numarası, konteyner ve mühür numarası belge üzerine yazılmalıdır. Yükleme limanı (port of loading), boşaltma limanı (port of discharge) da belirtilir. Teslim yeri (place of receipt) ve nihai teslim yeri (place of delivery) konşimento üzerinde belirtilmiş ise bu belge üzerinde de belirtilmelidir.
    Karayolu taşımalarında da malların teslim yeri, nihai teslimat adresi ve plaka no (kamyon ve treyler plakaları) belge üzerinde belirtilir. Havayolu taşıması olması durumunda kalkış havalimanı, varış havalimanı ve havayolu taşıma senedi numarası (airwaybill number) belge üzerinde belirtilir.
  • Paketleme Detayları
    Bulunması gereken en önemli bilgi de paketlemeye dair detaylardır. Yapılan yüklemede nasıl bir paketleme kullanıldığı (palet, koli, çuval, vb), kap adedi, her bir kabın net ve brüt ağırlıkları belge üzerinde detaylı bir şekilde belirtilmelidir.
    Bitmiş ürün ihraç ediliyor ise ürün detayları da belirtilmelidir. Örneğin koliler içerisinde mavi ve beyaz gömlek ihraç ediliyor ise her bir koli içerisinde kaçar adet beyaz, kaçar adet mavi gömlek olduğu detaylı şekilde belirtilmelidir.

Daha önce yapılan bir yüklemeye ait bir belgeyi aşağıda görebilirsiniz:

çeki listesi

Çeki listesini hazırlamak için Excel dosyası kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Her sektörün yükleme detayları farklı olduğu için kendinize göre bir format geliştirebilirsiniz. Arzu edenler için boş bir Excel formatında çeki listesi örneği gönderebilirim, bana bilgi@ihracateksperi.com üzerinden e-posta göndermeniz yeterli.

Bol bol çeki listesi hazırlayacağınız günler dilerim.

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

https://youtu.be/n0H6b4mXWeE

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir