Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

 

Yurt Dışında Türk Ürünleri Algısı

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi ihracata dair araştırmalar yapıyor. Daha önce birkaç tanesini hakkında yazı yazmıştım. TİM, geçtiğimiz hafta Türk ihraç ürünleri hakkında bir araştırma yayınladı. TİM, bu araştırmaya 2016 Kasım ayında başlamıştı. Kısa zaman önce de sonuçları açıklandı. Bu araştırma ile Türk ihraç ürünlerinin algısı ölçüldü.

 

Araştırma için 26 ülkedeki 6 sektör grubunda faaliyet gösteren 2.520 firma ile görüşüldü. Bu firmaların %82’si imalatçı, %62’si toptancı, %54’ü perakendeci olarak faaliyet göstermekte. %45’lik kısmı da hizmet alanında faaliyet göstermekte. Bazı firmalar, birden fazla alanda faaliyet gösterdiği için toplamlar 100’den fazla yapıyor.

Her ülkede görüşülen firma sayısı farklı. Her bir ülkede en az 60 firma ile görüşülmüş. Bazı ülkelerde 90, bazı ülkelerde 120 firma ile görüşme gerçekleşmiş. ABD’de ise 180 firma ile görüşülmüş. Bu sayıların neye göre belirlendiği konusunda bir açıklama yok sunumda. O ülkenin nüfusu veya o ülkeye ihracat yapan Türk firma sayısına göre belirlenmiş olabileceğini düşünüyorum.

 

 

Araştırmadaki sorular, ağırlıklı olarak (%44) satış/pazarlama sorumlularına yöneltilmiş. %14’lük kısmı genel müdürler tarafından %12’lik kısmı ise genel müdür yardımcıları tarafından yanıtlanmış.

 

 

Araştırmaya göre firmaların %62’si Türk ürünlerinden memnun olduklarını belirtiyor. Firmaların %26’sı kararsız/yanıt yok seçeneğini seçerken %12’lik kısım ise memnun olmadığını belirtmekte.

Firmaların, memnuniyetlerini 0-100 arasında bir değer ile belirtmeleri istendi. Katılan tüm firmaların ortalama memnuniyet puanı 62. Türk ürünlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu ülke 85 puan ile İngiltere. Daha sonra Fransa (77 puan) ve Hindistan (74 puan) geliyor.

 

Sektör Bazında 

Araştırmada incelenen sektör grupları aşağıdakilerden oluşmakta:

  1. Elektrik/makine
  2. Kimyevi Maddeler
  3. Gıda
  4. Tekstil /Halı/Deri
  5. Otomotiv/Gemi/Yat
  6. Metal/Cam/Seramik/Orman

 

Sektör grupları bazında memnuniyet puanlarına bakıldığında birbirine yakın puanlar olduğu göze çarpıyor. Memnuniyet puanları 61-65 arasında değişiyor. Memnuniyet puanının en yüksek olduğu sektör elektrik/makine.

 

 

Türkiye Markasının Etkisi

Araştırmada “Türkiye” markasının şirket itibarına etkisi de sorgulanmış. Türkiye markası ile kastedilen “Turkey: Discover the Potential” reklam ve tanıtım kampanyası anlaşılıyor.

Araştırma sonucunda %49’uk bir kısım etkisi olmadığını belirtiyor. Demek ki yurt dışındaki müşteriniz, üründen ve hizmetten memnunsa ülkenin marka değeri çok etkili olmuyor. Siz ürünü ve hizmet kalitenizi geliştirmeye odaklanın.

 

 

Türkiye markasının şirket itibarına etkisi, ülke bazında da raporlanmış. Rapora göre İran, Suudi Arabistan ve Polonya’da Türkiye markasının şirket itibarına etkisinin çok yüksek olduğu bildirilmiş.

 

Müşteri Neye Önem Veriyor?

Yapılan araştırmada, müşterinin önem verdiği hususlar da incelenmiş. Tüm sektörlerde en fazla önem verilen 3 konu göze çarpıyor:

Kaliteli olması,

Güvenilir olması

Fiyatların uygun olması

Bu 3 kriter kendi aralarında incelendiğinde fiyatların uygun olmasının 3.sırada olduğunu görebiliyoruz. En fazla önem verilen kriter kalite. Müşteri, kaliteli ve güvenilir ürün için daha fazla ödeme yapmayı kabul ediyor. Bunu farklı yerlerde birçok kez belirttim. Bu araştırmadan da bunu teyit edebiliyoruz.

İhracatçı olarak biz, ürünümüzü kaliteli hale getirmeye çalışmalıyız. Kaliteli ise kalitesini yükseltmeli, kalitenin sürekliliğini sağlamaya çaba harcamalıyız. Müşteri, güvenilir ve kaliteli ürün için fark ödemeye hazır.

 

TİM önem analizi

 

Araştırmada 26 ülkede 6 sektör grubu incelendiği için birçok detay mevcut. Hepsini bir yazıya sığdırmak mümkün olmayacağı için ben genel hatlarıyla incelemeye çalıştım. Ülke ve sektör bazında detay sunumları TİM sayfasından inceleyebilirsiniz.

 

Sürekliliği olan ihracatlar diliyorum.

 

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir